Ontspannen op verrassende manieren.

Vandaag wil ik je tien verschillende manieren laten zien hoe jij kunt ontspannen die anders dan anders zijn. Lijstjes over ademhalingsoefeningen en film kijken heb je waarschijnlijk al genoeg gezien. Ik houd jullie niet langer in spanning; hier komt de eerste tip!

1) Kruip onder de dekens met je partner.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen! Tijdens en na een vrijpartij worden er grote hoeveelheden van het hormoon oxytocine aangemaakt. En laat dit hormoon er nou ook net voor zorgen dat je ontspannen wordt. Genoeg redenen om vandaag vroeg naar bed te gaan dacht ik zo.

2) Vraag eens een knuffel.

Mocht je geen zin hebben in een potje rollebollen; knuffelen helpt ook tegen de stress, vanwege eveneens hetzelfde hormoon. Dus pak je partner eens lekker vast en geniet van een knuffel.

3) ChocoJA

Geef toe aan je cravings en eet die heerlijke chocoladereep waar je al een week vanaf probeert te blijven. Gecombineerd met een goede film, wordt het leven niet veel beter dan dat. Eten en de concentratie op de sensatie van smaak in je mond helpt om je af te leiden en…. afleiding is ontspanning. **wanneer (niet) eten juist jouw grootste probleem is laat deze tip dan even aan je voorbij gaan**

4) Plan een vakantie of een weekendje weg!

Een leuke activiteit plannen geeft je iets prettigs om naar uit te kijken. Doordat je al lang van tevoren kunt plannen, heb je ook lang voorpret. En als je dan toch die stedentrip maakt, plan dan gelijk ook even tip 1 in.

5) Leg je telefoon weg!

Ja… waarschijnlijk dacht jij dat het juist ontspannend was om even gedachteloos te scrollen. Het tegengestelde is waar; door de continue informatievoorziening blijft je spanningsniveau hoger dan je zou willen. Dus wegleggen dat ding; plan een avondje zonder telefoon.

6) Neem een bad met lavendelolie.

Lavendel staat er om bekend een ontspannende werking te hebben. In 2014 is er door Kasper e.a. zelfs een onderzoek gedaan naar het effect van een lavendeloliepreparaat (silexan) bij mensen met een gegeneraliseerde angststoornis. Het effect werd vervolgens vergeleken met het standaardmedicijn (paroxetine) en een placebo. Hieruit is gebleken dat Silexan minder bijwerkingen veroorzaakt dan Paroxetine en dat het in dosis van 80 tot 160 mg angstverminderend werkt. Hier kan je er meer over lezen.

7) Steek een haardvuur aan.

Pak een lekker kussen en ga eens voor de haard zitten. Kijk naar hoe de vlammen bewegen en welke kleuren je allemaal kunt ontdekken. Concentreer je op wat je hoort en de warmte die je voelt. Probeer dit minstens een half uur vol te houden. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, concentreer je dan weer op het vuur.

8) Neem een uitgebreide douche.

Doe de deur op slot, zet je lievelingsmuziek op en douche jezelf eens met die luxe producten die je bewaart voor….wanneer eigenlijk? Neem de tijd en leg jezelf eens goed in de watten. Probeer ook bij deze tip niet af te dwalen met je gedachten en je te concentreren op het warme water en de lekkere geur van je douchegel.

9) Ontspan door te ruiken.

Om in de geuren te blijven; koop een lekkere bodymist en spuit daarvan eens wat op je kussen voor het slapen gaan. Geuren werken vaak ontspannend en je zult zien dat je met een heerlijke geur lekker in slaap dommelt.

10) Krijg zicht op je spanningsvolle gedachten.

Probeer te achterhalen wat er op DIT moment door je hoofd heen gaat. Maak je je ergens zorgen over? Staat er iets te gebeuren? Is er nog iets dat af moet? Wanneer je datgene wat je bezig houdt hebt ontdekt, vraag jezelf dan af: “wat is het ergste dat er kan gebeuren?” En… is het werkelijk zo erg? Je kunt nog zo vaak in bad gaan of tripjes naar Parijs boeken, als je je hoofd niet kunt kalmeren zal dat niet helpen.

Wat werkt voor jullie het beste om te ontspannen?

Follows

Vond je dit interessant?

Deel het met anderen!