Reflectie van een cliënt op een behandeling van meervoudige problematiek (burnout, sociale angst, dwangklachten en obsessief compulsieve persoonlijkheidstrekken).

Zoals jullie al eens hebben kunnen lezen vraag ik cliënten soms om een stukje te schrijven over hoe zij hun behandeling hebben ervaren. Soms vraag ik dit ook in het kader van een terugvalpreventieplan. Door te lezen wat je hebt geleerd en waar je vandaan komt ontstaat er een mooie samenvatting met waardevolle handvatten. Hieronder lees je de reflectie van een cliënt die hele mooie resultaten heeft bereikt.

Een leven vol stress, waarin ik teveel van mezelf eiste en weinig tot geen ontspanning nam. Dat was mijn leven. Ik was voortdurend gejaagd en had geen rust meer. Naast de enorme werkdruk en studies die ik moest halen, was ik vaak bezig met verbouwen en diverse klussen. Ik deed veel zelf en verlangde van mezelf dat ik het goed deed, perfect. Als ik het gedacht had moest het gebeuren, het liefst meteen. Ik wilde zoals altijd alles onder controle hebben. In de loop der jaren heb ik, mede door spanningen en angst last gekregen van dwangmatige controles, hetgeen op zich weer spanningen veroorzaakte. Met name controleren of deuren op slot waren en of bepaalde elektrische apparaten en het gasfornuis wel goed uitstonden. Ook had ik al ongeveer 25 jaar last van sociale angst wat voornamelijk op mijn werk spanningen en ongemakken veroorzaakte. Ik maakte me ook vaak zorgen over allerlei dingen waaronder mijn studies die ik nog moest volgen, verandering van werk van mijn vrouw, studie en welbevinden van dochter, klussen die ik nog moest doen, etc. Door mezelf veel zorgen te maken had ik veel moeite met slapen. Alles leidde tot oververmoeidheid, uitputting en andere lichamelijke klachten. Ik kon het op mijn werk niet meer bijbenen. Vaak kwam ik ’s avonds uitgeput thuis en was ik zelfs te moe om te eten. Daar bovenop kreeg ik last van oorsuizen waardoor ik niet meer kon slapen en uiteindelijk instortte.

“Ik heb door de therapie inzicht gekregen in hoe mijn klachten zijn ontstaan en hoe ik met die enorme uitputting om moest gaan om ervoor te zorgen dat ik geleidelijk aan meer energie kreeg. Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn lichaam, lichamelijke signalen te herkennen en op tijd af te remmen. Ik stel minder eisen aan mezelf en ben milder geworden, minder perfectionistisch; ik ben gestopt met het continue streven naar beter en met irreële doelen stellen. Ik mag ook fouten maken. Ik zie nu vaker mijn positieve punten en zorg voor meer ontspanning waardoor ik me beter voel. Ik heb geleerd om bepaalde dingen los te laten en niet meer alles onder controle te willen hebben. Ik gebruik de gedachtenschema’s vaak en deze geven mij rust en inzicht. Ik vul de gedachten van andere mensen niet meer in en probeer meer objectief naar situaties te kijken. Ik heb eindelijk weer rust gevonden en heb me de afgelopen 20 jaar nog nooit zo goed gevoeld”.

Nooit te oud om te leren

Tja, wat kan ik hier nog op aanvullen! Het therapieproces is mooi omschreven en geeft goed weer wat de belangrijkste leerprocessen waren. Ik vind het prachtig om te zien hoeveel mensen kunnen leren en hoeveel ze nog kunnen veranderen. Je bent nooit te oud om een behandeling te ondergaan en een stap vooruit te zetten. Ben je zelf bij mij of bij een andere therapeut in behandeling geweest en lijkt het je leuk om (anoniem) een stukje daarover te schrijven? Neem dan gerust contact op.

Meer lezen over ervaringen met behandeling bij BolWerk? Kijk dan hier. Wil je op de hoogte blijven van nieuws, handige tips of blogs? Volg dan BolWerk Psychologie op Facebook of LinkedIn.

Follows

 

 

Vond je dit interessant?

Deel het met anderen!