Verslag van een behandeling van angstklachten.

Soms kom je cliënten tegen die in je hoofd blijven hangen. Dit kan zijn door hun verhaal, door het feit dat ze een erg mooi leerproces doorlopen in de therapie of door de spreekwoordelijke ‘klik’. Henk* was dus ook zo’n cliënt en jaren na behandeling van zijn angstklachten kwamen we weer in contact. Hij was bereid een stukje te schrijven over hoe hij de behandeling bij mij en zijn doorgemaakte leerproces heeft ervaren.

Henk* in de praktijk

Ik kan me nog goed de eerste paar sessies met Henk* herinneren. Een intelligente man, wat jaartjes ouder dan ikzelf en nogal sceptisch over het te behalen behandelresultaat. Uitspraken als ‘zo ben ik nu eenmaal’ en ‘dat zal ik toch nooit gaan doen’ vlogen mij om de oren. Een ingesleten patroon van angst zowel op klachtniveau als in de persoonlijkheid waardoor het voor hem moeilijk te geloven was dat er wel degelijk grote veranderingen bereikt konden worden. We spraken een kortdurende behandeling af (op verzoek van Henk, want tja… niet te lang hè) en gingen aan de slag. Hieronder lees je het ingestuurde bericht van Henk*.

tandarts trekt kies, angstklachten, fobie
  • Facebook
  • Gmail
  • LinkedIn

Angst voor de tandarts

“Misschien herinner je je uit mijn behandelingsperiode dat ik over mijn tandarts-angst heen wilde komen. In ‘Fearfighter’ had ik stapsgewijs aangegeven dat mijn eerste stap zou zijn een nieuwe tandarts in mijn mond te laten kijken. Zonder dat er behandeling plaats zou vinden. Daar bleef het toen bij. Ik had wel gewoon weer met mijn eigen tandarts, op jouw aandringen, een afspraak gemaakt. Die verviel alleen weer in zijn oude fout (waar ik hem eerder op gewezen had; hij uitte zich bij mij altijd in termen van: “wat is hier aan de hand, dit heb ik nog nooit gezien, wat is dit”) en ik ben vervolgens weg gebleven bij hem.

 

Ik heb toen toch weer de stap gemaakt richting een andere tandarts en inmiddels ben ik nu al vier keer door haar behandeld. Het zijn heftige behandelingen maar ik heb zelf de vervolgafspraken voorgesteld. Het is nu zelfs af en toe heel relaxed met grapjes en lachen in de stoel. Nog twee behandelingen en de achterstand is ingehaald. Dan kan ik gewoon weer halfjaarlijks op controle.”

“Mijn ‘omslag’ heeft ook effect gehad op mijn sociale omgang”

Het mooie aan angstklachten is, dat alhoewel er veel verschillende vormen zijn, er vaak eenzelfde soort behandeling nodig is. De tips en trucs die je hebt geleerd, zijn vaak ook toepasbaar op andere angstklachten. Aangezien Henk* slechts een kortdurende behandeling wilde, konden we niet alle angsten aan bod laten komen. Hij omschrijft hieronder mooi hoe het behandeleffect zich gegeneraliseerd heeft naar de andere klachten en gebieden in zijn functioneren:

“Voor een buitenstaander zal het bovenstaande allemaal erg overdreven overkomen. Voor mij is het écht een soort drempel geweest die me ook in staat stelde andere angsten waar ik last van heb/had te rationaliseren. De sessie bij jou, waarin we het hadden over statistieken kwam heel erg in mijn hoofd toen ik pas geleden in de vertrekhal van een vliegveld stond. Ik voelde me bijna een ‘normaal mens’ zoals alle anderen daar en zou waarschijnlijk zó mee ingestapt zijn. Zover is het nog niet maar toch, het is mijlen verder dan waar ik ooit was.

 

Mijn ‘omslag’ heeft ook zijn effect gehad op bijvoorbeeld mijn sociale omgang. Ik laat minder over me heen lopen en ben assertiever geworden op mijn werk. Je zou kunnen zeggen dat mijn rug ‘gerecht’ is in de periode na de sessies met jou. Jij hebt de afzet in de goede richting gegeven, daar ben ik van overtuigd.

 

Ik heb je bovenstaand berichtje gestuurd om je te laten weten wat de impact is geweest, volgens mij, van de sessies bij jou. Het was wat ik je wilde vertellen, gewoon omdat het me voor jou ook leuk leek te zien wat een geweldig werk je doet.”

Dankbaar

Alhoewel ik natuurlijk allang wist dat ik het coolste beroep van de wereld heb, helpen dit soort berichtjes mij om daar nog eens extra bewust van te zijn. Ik ben trots op mijn cliënten en de moed die ze hebben om met hun klachten aan de slag te gaan en dankbaar dat ze mij daarbij in vertrouwen nemen. Want alhoewel angstklachten goed te behandelen zijn, vergt het wel moeite om je angst in de ogen te kijken en niet te vermijden. En Henk* met die toekomstige vlucht van jou gaat het helemaal goed komen en anders weet je me te vinden! 😉

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, handige tips of blogs? Volg dan BolWerk Psychologie op Facebook of LinkedIn.

Follows

 

* uiteraard heet Henk in de werkelijkheid anders.

Vond je dit interessant?

Deel het met anderen!