Reïntegreren wanneer je een burnout hebt. Deel 4/5 van blogserie over burnout.
In het eerste, tweede en derde deel van deze blogserie heb je kunnen lezen wat een burnout precies is, hoe je het op tijd kunt herkennen en hoe je denken van invloed is op de klachten. Vandaag ga ik je een aantal tips geven over hoe jij zo goed mogelijk kunt reïntegreren wanneer je een burnout hebt.
Help, ik moet reintegreren!
Reïntegratie na een burnout is hartstikke eng! Wat zeg je tegen je collega’s? Hoe ga je om met die manager die achter je broek aan zit, of die bedrijfsarts die meteen al een gesprek met je wil? Hieronder 5 belangrijke tips voor jou om ervoor te zorgen dat jouw reïntegratie zo prettig mogelijk verloopt.
Vijf tips om te reïntegreren na een burnout
- Laat weten aan je leidinggevende wat er gecommuniceerd mag worden aan je collega’s en ook wie dat doet. Wil je zelf een mail opstellen over je afwezigheid of wil je dat je leidinggevende iets zegt bij een werkoverleg?
2. Zorg ervoor dat de drempel om te reïntegreren zo laag mogelijk blijft. Vanaf het moment dat je ziek gemeld bent, doe je er verstandig aan om laagfrequent contact te houden met je collega’s en je leidinggevende. Neem hierin zelf zelf initiatief; stel bijvoorbeeld voor een kopje koffie te komen drinken. Dit doe je vooral voor jezelf; het wordt op die manier minder ‘eng’ om straks weer naar het werk te komen.
3. Zoek direct professionele hulp bij je herstel. Veel collega psychologen hebben een wachtlijst en dat kan je nu niet gebruiken. Wacht dus ook niet met je ergens aan te melden zodat je goede ondersteuning krijgt bij het verminderen van je klachten.
4. Ga voorbereid naar het eerste gesprek met de bedrijfsarts. Zorg dat je al hebt nagedacht over een reïntegratieschema, zodat je zelf de regie in handen houdt. Een opbouwschema in uren kan je samen met jouw psycholoog maken, wanneer hij/zij gespecialiseerd is in burnout behandeling. Denk eraan; bij opbouw gaat het om opbouw in uren, maar ook over opbouw in werkzaamheden.
5. Probeer je urenschema aan te houden. Als het goed is, heb je een weloverwogen opbouwschema bedacht met je psycholoog. Laat de urenopbouw dan ook niet afhangen van hoe je je die dag voelt. Ga niet meer uren werken wanneer je je goed voelt, maar ga ook niet minder uren werken wanneer je je een dag slechter voelt.
Nog meer tips over reïntegratie bij burnout?
Uiteraard zijn hier nog veel meer dingen over te zeggen en soms vraagt de problematiek om uitzonderingen. Mocht je dit interessant vinden, of wil je graag nog meer tips over reïntegratie bij burnout, laat dan even een reactie achter!
Volg BolWerk Psychologie op Facebook of LinkedIn voor meer tips en handvatten over burnout.
Recente reacties