Ik weet nog hoe belachelijk ik de heisa rondom trouwen vond. Ik had een vrij helder beeld van hoe ik mijn bruiloft voor me zag en wat begon als een onschuldig bezoekje aan een bruidsgroep op Facebook, eindigde in een volledig doorgeslagen bruiloftsplanning. Als jij wil leren hoe jij écht ontspannen je bruiloft tegemoet kan gaan, lees dan snel verder.

De perfecte bruiloft

Yesss het is zover; EINDELIJK is hij op zijn knieën gegaan en ben je ten huwelijk gevraagd. De komende maanden zal je ingewijd worden in de wondere wereld van de bruiloftsvoorbereidingen. Je komt er achter dat er zoiets bestaat als “the perfect wedding” (als we de websitenaam mogen geloven) en dat er complete facebookgroepen bestaan waarin aanstaande bruidjes met termen gooien als “thema-kleur”, “DIY”, “mason-jars”, “BABS” en een “boudoir-shoot”. Van alle kanten begin je langzaam de druk te voelen om een perfecte bruiloft te organiseren. Niet alleen door de media, maar ook familieleden, ouders, vrienden en wildvreemde mensen die je tegenkomt op straat; IEDEREEN HEEFT EEN MENING OVER JOUW TROUWDAG. En iedereen wil deze heel graag met je delen.

Hoe blijf je ontspannen?
chihuahua met sluier op bruiloft
  • Facebook
  • Gmail
  • LinkedIn

Waarschijnlijk kom jij op een punt in je bruiloftsvoorbereidingen dat je er even helemaal doorheen zit. Jij en je partner werken allebei en in de avonduren is er zoveel dat er allemaal geregeld moet worden. Je moet nog steeds een keer naar de stad om dat perfecte strikje te scoren voor op de sluier van je chihuahua (true story) en tussendoor wil je tijd maken om te sporten. Je wil namelijk dat perfecte lijf voor in je perfecte jurk voor op de perfecte trouwdag. Wanneer je op internet zoekt naar tips om ontspannen te blijven lees je al snel dat er wordt geadviseerd een weddingplanner in de arm te nemen, een rustdag in te plannen of een goede to do lijst te maken. Helaas moet ik je vertellen dat dit je niet gaat helpen.

Persoonlijkheidseigenschappen

De reden dat jij je zo gespannen voelt heeft namelijk niet alleen maar te maken met de druk die van buitenaf opgelegd wordt. Persoonlijkheidseigenschappen spelen hierin vaak ook een rol. Perfectionisme, controlebehoefte, door iedereen leuk/aardig gevonden willen worden of een bepaalde afhankelijkheid waarbij je het lastig vindt om zelf keuzes te maken, kunnen het plezier in jouw bruiloftsvoorbereidingen behoorlijk dwarsbomen. In psychologische termen noemen we dit cluster C persoonlijkheidstrekken. Vanuit deze basis kan je dus last krijgen van automatische gedachten die stress veroorzaken. Hieronder wat voorbeelden van typische gedachten behorend bij deze karaktertrekken:

  • Perfectionisme: “ik moet alle versiering op mijn bruiloft zelf gemaakt hebben”. “Als ik geen xxx kilo weeg op mijn trouwdag, zie ik er niet uit”.
  • Vermijdend: “ik zal maar doen wat mijn moeder/oma/zus wil, want anders word ze boos”. “Als ik nu geen ‘ja’ tegen deze jurk zeg, vinden ze me vast een zeur”.
  • Afhankelijk: “Ik kan geen jurk kiezen als ik niet zeker weet of mijn partner hem mooi vindt”.

Anders denken, anders voelen

Situaties zijn over het algemeen gevoelsneutraal, je gedachten over de situaties bepalen je gevoelens. Dus de belangrijkste tip die ik je mee kan geven is; probeer je gedachten kritisch te bekijken en zonodig om te zetten naar meer realistische gedachten. Klopt het eigenlijk wel wat je allemaal denkt? Je zult mensen gaan teleurstellen in de keuzes die je maakt in de aanloop naar jouw bruiloft, maar wat is daar nu echt zo erg aan? Mocht je moeder/oma/zus/tante/zure buurman boos op jou worden vanwege een keuze die jij voor jouw eigen bruiloft hebt gemaakt…. so what? Wat is het allerergste wat er kan gebeuren en is dat dan wel zo erg? Vergaat de wereld als je op je trouwdag niet jouw ideale gewicht hebt bereikt? Waarom is dit eigenlijk jouw ideale gewicht? Waarom vind je dat je mee moet gaan in die gekke hype van deze tijd? Maakt het je bruiloft minder bijzonder als het niet perfect was?

Hoera voor imperfectie

Laten we met z’n allen proosten op middelmatigheid en voor “the not so perfect wedding” gaan. Vergeet alsjeblieft niet waar jullie trouwdag om gaat; een verbintenis tussen twee mensen. Een dag waarop je uitspreekt dat je van plan bent altijd samen te blijven omdat je zo ongelofelijk veel van elkaar houdt. Dit heeft helemaal niets te maken met een thema-kleur, de perfecte servetten of een “killerbody” . Hoera voor scheve kaarsen, vergeten trouwringen, een vlek op je jurk en een ingestort kapsel. PROOST!

Wil je op de hoogte blijven van nieuws, handige tips of blogs? Volg dan BolWerk Psychologie op Facebook of LinkedIn.

Follows

 

Vond je dit interessant?

Deel het met anderen!