De invloed van gedachten op jouw burnout. Deel 3/5 van blogserie over burnout.

In het eerste en het tweede deel van deze blogserie heb je kunnen lezen wat een burnout precies is, hoe je het op tijd kunt herkennen en in kan grijpen. Vandaag ga ik je uitleggen hoe jouw eigen gedachten je burnout veroorzaken, zodat je met deze kennis een burnout kan voorkomen.

Burnout voorkomen door anders denken; wat zeg je nou?!

Zo, die zit. Misschien voel je de adrenaline al door je lijf gieren door de zinnen hierboven. “Hoezo, mijn gedachten veroorzaken mijn burnout?! Het is mijn werkgever, de eeuwige werkdruk die alleen maar opgevoerd wordt. Of wat dacht je van de combinatie met mijn taken als mantelzorger?” Waarschijnlijk heb ik (vooralsnog) geen vrienden gemaakt door dit zo op te schrijven. Prima. Het is niet mijn doel om aardig gevonden te worden, het is mijn doel om te voorkomen dat jij in een burnout terecht komt. Of dat je er eindelijk uit kan komen.

De relatie tussen gedachten en stress

In het tweede deel van deze blogserie heb je gelezen dat het erg belangrijk is om stresslevels in je lijf op tijd te signaleren en er vervolgens ook op in te grijpen. Maar wat veroorzaakt er nu stress? In 95% van de gevallen is dat niet de situatie waarin je je bevindt. Neem even dit voorbeeld;

  • Situatie: ik en collega C krijgen allebei een mail over onze productienorm waarin we te horen krijgen dat we (nog) meer cliënten moeten gaan zien.
  • Gevoel collega C: spanning.
  • Gevoel van mij: neutraal
    bril quote gedachten
    • Facebook
    • Gmail
    • LinkedIn

Nu vraag ik je: wat is het verschil tussen collega C en mijzelf? De situatie (werkdruk) is in beide gevallen hetzelfde, maar ons gevoel heel anders! Het enige verschil tussen mijn collega en mij is de manier waarop we naar de situatie (mail van leidinggevende) kijken. Mijn collega heeft gedachten als; “ik moet nog harder werken”, “ik krijg het niet voor elkaar”, “mijn leidinggevende zal boos worden” en “ik sla mijn pauze vandaag wel over”. Kan je je voorstellen dat je spanning ervaart wanneer je dit soort gedachten hebt? Mijn gedachten zullen zijn; “ik doe wat ik kan”, “als mijn leidinggevende mij aanspreekt kan ik uitleggen waarom ik de productienorm niet haal”, “ik kan niet meer doen dan mijn best”, “ik ga vandaag lekker wandelen in de pauze om even mijn hoofd leeg te maken”.

cognitieve therapie voorkomt een burnout

Frustrerend hè, om te beseffen dat 95% van de stress die je ervaart, door je eigen gedachten komt. Geloof me, ik weet er alles van. Tegelijkertijd vind ik het prachtig, want dit gegeven geeft je ontzettend veel kracht! Jij bent in staat om je onder stressvolle omstandigheden beter te voelen door je manier van denken aan te passen. Uiteraard is dit niet makkelijk en ben je hier wel een aantal weken/ maanden mee kwijt als je de techniek goed onder de knie wilt krijgen. Cognitieve therapie, de therapie die je manier van denken onder de loep neemt en je technieken leert om deze aan te passen, is geen quick-fix. Het is niet een kwestie van ‘zeg maar wat leuks tegen jezelf, dan ga je je beter voelen’. Het gaat echt verder dan dat. Het gaat over het aanpassen van jouw eigen setje leefregels en de manier waarop je naar jezelf, de mensen om je heen en de wereld kijkt.

Voorbij de weerstand

Wanneer ik bovenstaande uitleg tijdens een burnout preventie clinic of een workshop binnen een organisatie, loop ik altijd tegen weerstand aan. Het idee dat je zelf een aandeel hebt gehad in je klachtontwikkeling is NIET LEUK. Begrijp ik. Het betekent natuurlijk ook niet dat je zelfstandig je burnout had kunnen voorkomen. Wat je niet kent, kan je niet zien aankomen en dus ook niet op tijd ingrijpen. Daarom is voorkomen van klachten, informeren voor het te laat is naar mijn idee ook zo belangrijk. Wanneer je je weerstand even opzij zet en je open staat voor nieuwe leerervaringen, zal je merken dat je met cognitieve therapie mooie handvatten aangereikt krijgt die je de rest van je leven kunt gebruiken.

Wat heeft jou geholpen om uit je burnout te komen?

 

Volg BolWerk Psychologie op Facebook of LinkedIn voor meer tips en handvatten over burnout.

Follows

Vond je dit interessant?

Deel het met anderen!