Burnout herkennen en voorkomen. Deel 2/5 van blogserie over burnout.

Enkele weken geleden hebben jullie hier het eerste deel kunnen lezen van de vijfdelige blogserie over burnout. Als het goed is weten jullie nu wat een burnout is, maar hoe zorg je ervoor dat je op tijd in de gaten hebt dat het niet goed met je gaat? In deze blog ga ik jullie leren hoe je belangrijke signalen van jezelf op tijd herkent zodat je een burnout kunt voorkomen.

Luister naar je lijf!

Was het maar zo makkelijk dat ik hier een kant en klare handleiding kon neerzetten die voor iedereen bruikbaar was, maar zo werkt het helaas niet. Iedereen is namelijk anders en de mate van draagkracht verschilt dan ook per persoon. Ook reageert jouw lijf anders dan dat van je partner, moeder of vriendin. Het is dus belangrijk dat je goed de tijd neemt om je lijf te leren kennen. Hoe voelt je lichaam als het in rust is? Hoe gaan je gedachten dan, wat voel je in je lijf, wat doe je en hoe kunnen anderen aan jou zien dat je ontspannen bent? Schrijf dat eens op, dat is het startpunt van waaruit je oplopende spanning of vermoeidheid kunt gaan herkennen.

Voelen, denken, doen

Dit zijn de belangrijkste categorieën waarin je wilt kijken of je signalen bij jezelf herkent. De volgende stap is dus; schrijf op wat jouw spanningssignalen zijn. Denk eens terug aan een dag waarop je veel stress hebt ervaren; hoe zat je er toen bij? En zoals ik hierboven al aangaf; vraag ook eens aan je partner wat hij/zij aan jou ziet wanneer je spanning oploopt. Vaak heb je namelijk helemaal niet in de gaten dat je met je been aan het wippen bent, of wat stiller wordt. Elk signaal wat jij ervaart is belangrijk, het is namelijk een teken van je lijf dat je spanning of vermoeidheid aan het opbouwen bent.

Langdurige spanning verlagen om vermoeidheid en burnout te voorkomen

Alleen weten wat jouw spanningssignalen zijn is niet voldoende om een burnout te kunnen voorkomen. Je moet ook nadenken over welke maatregelen je vervolgens gaat nemen om jezelf weer wat te ontspannen. Probeer dus zoveel mogelijk dingen te verzinnen zodat je altijd iets uit je lijst kunt kiezen om te gaan doen. Denk aan activiteiten die je alleen kunt doen, samen met anderen, binnen, buiten, die actief zijn, maar ook die niet actief zijn. En dan komt één van de belangrijkste stappen: wanneer je gedurende de dag merkt dat je spanning aan het opbouwen bent, ga dan direct een activiteit doen die je spanning verlaagt. Wacht dus niet tot het einde van je werkdag of erger nog, het einde van de week om te ontladen.

 

Uiteraard betekent een stressvolle week of maand niet direct dat je een burnout aan het opbouwen bent. Wanneer je hier echter te lang mee doorgaat en de weken maanden worden, kan het zomaar eens te laat zijn.

Nog meer informatie over burnout?

Natuurlijk is dit niet volledig en kan ik nog 100 jaar doorschrijven over dit onderwerp, maar naar mijn idee is dit wel één van de belangrijkste factoren in het voorkomen van burnout. Het is ook één van de onderdelen in het wetenschappelijk bewezen effectieve behandelprotocol bij burnout waar ik gebruik van maak in mijn praktijk. Stay tuned voor de volgende blog die ik over dit onderwerp zal schrijven. Mocht je specifieke vragen hebben of willen dat ik ergens aandacht aan besteed in een blog, laat dan een reactie achter!

Wil je op de hoogte blijven? Volg dan BolWerk Psychologie op Facebook of LinkedIn.

Follows

 

 

Vond je dit interessant?

Deel het met anderen!